Använder jag 4H eller 4L för att köra i snö? (SVAR!)

Många människor befinner sig i att köra 4×4-fordon helt enkelt så att de kan hantera sina morgonpendlar till kontoret genom vinterns rasande snö. Med så många olika funktioner tillgängliga i 4×4 nu för tiden är det ingen överraskning att många förare inte vet vilket läge som är bäst att köra i när det snöar. Det kan sluta med att de sitter i sin jeep fast i snön. Eller så kanske de bränner upp motorerna när de kör en vacker snöig dag. Så vad använder du för att köra i snö, 4H eller 4L? Den här artikeln kommer att förklara hur man kör med någon av dem.

4H eller 4L för att köra i snö? Här är svaret!

I måttliga mängder snö med låg dragkraft men när du fortfarande kan hålla relativt normala körhastigheter, använd 4H. Om du befinner dig i djup snö eller en miljö med mycket låg dragkraft och håller dig i en mycket låg hastighet, kommer 4L att ge dig den bästa förmågan att undvika att fastna. Både 4H och 4L kopplar in din 4wd, vilket gör att varje hjul kan rotera oberoende, vilket ger dig ytterligare vridmoment när du behöver det som mest. Men 4L erbjuder mycket mer vridmoment än 4H; ungefär 3 gånger mer kraft faktiskt. Den kan dock bara användas vid extremt låga hastigheter annars kommer du snabbt att slita ut din drivlina. 4H är användbart när du behöver hjälp med att få grepp, som på en vanlig snöig väg. Men 4L är det enda sättet att få extremt vridmoment till dina däck. Det är perfekt om du befinner dig fast eller är på väg att köra upp eller ner för en extremt isig väg.

Vad är 4H?

I ett 4-hjulsdrivet fordon låser inställningen “4H” alla fyra hjulen samtidigt. Vissa bilar har en separat omkopplare för att aktivera detta läge, men aktivering av farthållaren kommer också att aktivera 4WD-låsfunktionen i vissa situationer. Detta läge är endast tänkt att hjälpa förare på hala underlag att få kontroll över fordonet. “4H”-inställningen låser alla fyra hjulen samtidigt så att din bil kan ha mer grepp om den fastnar på is eller snö, men det är farligt att använda överdrivet eller under normala förhållanden eftersom det kommer att slita ut din drivlina.

Hur man kör en bil med 4WD i snön

Steg 1: Lägg ditt överföringsfodral i 4H. Om du har en separat strömbrytare, vrid den tills lampan tänds eller indikatorn säger “4H.” Om du har en automatisk växellåda, tryck på knappen eller vrid ratten till 4WD. Om du har en manuell växellåda, växla till första växeln och tryck på knappen som säger “4H” eller vrid ratten till 4H. Steg 2: Vrid ratten så långt som möjligt i riktning mot slirmärket efter dina däck. Detta hjälper till att förhindra förlust av dragkraft från att gå för långt åt andra hållet.

Steg 3: Bromsa försiktigt för att sakta ner. Din ABS ska hålla din bil i rörelse rakt, men du riskerar att låsa hjulen om du bromsar för hårt eller för länge. Om detta händer, lyft av gaspedalen och tryck sedan långsamt på den igen. Steg 4: Vrid ratten åt andra hållet när du trampar på gasen. Detta kommer att hjälpa till att vända din bil och undvika att fastna i sidled i snön. Steg 5: Fortsätt denna process med att svänga och accelerera tills din bil kör eller åtminstone rör sig framåt.

Steg 6: Om du känner att 4WD inte fungerar, kontrollera att den är påslagen och inte i en 4L-inställning. Om din bil har fastnat i snön, överföringsväskan till 2H eller 4L för att få grepp. Försök sedan köra ut ur snön igen med teknikerna som anges ovan. 4h eller 4l för körning i snö Använder jag 4H eller 4L för att köra i snö? (SVAR!)

Vad är 4L?

I ett 4-hjulsdrivet fordon placerar “4L”-inställningen alla fyra hjulen i en rak linje. Det betyder att om ett av dina hjul tappar greppet kommer det fortfarande att ha kraften från motorn till de andra tre hjulen som inte slirar. Om du hamnar i snö eller sand är detta mycket bättre eftersom åtminstone ett hjul kommer att kunna få lite grepp och hjälpa dig att komma ur situationen. Det skulle vara bäst att använda det här läget när du räknar med att du kan behöva få lite fart. Den enda nackdelen är att om ett av dina däck tappar greppet kommer ingenting att hindra det från att snurra och få dig att gå ingenstans snabbt. Så jag skulle inte rekommendera fortkörning i 4L om inte T-Rex jagar något annat alternativ som du.

När ska man använda 4L?

Om du fastnar i snön är 4L sättet att ta dig ut. Den är också utmärkt för backar eftersom den kan förhindra att din bil rullar tillbaka medan du accelererar uppåt. Du bör också använda den här funktionen på vissa hala vägar eller när du stannar i en sluttning. 4L är inte för normala körförhållanden, men med bilen i det här läget kan du använda din gaspedal för att få lite fart för att hjälpa dig att rotera eller återfå greppet. Detta kan vara till stor hjälp om ett av dina däck slirar och alla fyra hjulen inte kan få någon dragkraft alls. Om du har fastnat kan du få lite fart om du lägger din bil i 4L för att försöka få däcken att rulla. Var bara medveten om att det kommer att öka din bränsleförbrukning och endast är tänkt att hjälpa dig få lite dragkraft. Den andra fördelen med detta läge är att om ett av hjulen snurrar kommer den inte ikapp de tre andra hjulen, så det borde förbli lättare för dig att kontrollera bilen.

Vad betyder de olika lägena?

Här är en lista över de olika positionerna du kan hitta på din bils växelväljare. Detta är fyrhjulsdrift med extra låsning för terrängbruk. Det hindrar ett däck från att snurra medan de andra tre kan röra sig. Om du har fastnat kommer 2H att förhindra någon rörelse alls. Detta är en fyrhjulsdriven med extra låsning. Det fungerar bäst i terrängförhållanden där du behöver använda alla fyra hjulen för kraft och rörelse. Detta är fyrhjulsdrift med extra låsning, men den är avsedd för långsam terrängkörning för att ge dig mer vridmoment. Det betyder att din bil är tvåhjulsdrift och bara använder bakhjulen för kraft. Den kommer att använda framhjulen om de har bättre grepp på marken. Detta är vardagskörning och skickar kraft till de hjul som behöver det.

Extra dragkraft hjälper dig att kontrollera ditt fordon under de svåraste vägförhållandena. Det gör det också lättare för dig att ta dig ur en hala situation. Om ett hjul slirar, kommer 4-hjulsdrift och fyrhjulsdrift att förhindra att det kommer ikapp de andra tre hjulen. Detta är för vardagskörning men gör att du kan använda din gaspedal för att få lite fart för att rotera eller återfå greppet. Det har dock en nackdel, för om ett av dina däck slirar kommer 4L inte att göra något för att hindra det från att snurra och hinna ikapp resten av bilen. Detta är för vardagskörning och kommer att hindra dig från att snurra medan du använder gaspedalen för att få lite fart. Du kan även koppla in 4-hjulsdrift i detta läge, men det är inte nödvändigt.

Detta läge låser det vänstra främre däcket och det högra bakdäcket, vilket kan vara till hjälp om ett eller två däck tappar greppet. Den är inte avsedd för körning på vägar, bara terrängförhållanden. Detta är en fyrhjulsdrift med automatiska skåp som aktiveras när bilen känner av att hjulen glider på vardera sidan av fordonet. Det är tänkt att köra på alla ytor, men det betyder också att du måste vara uppmärksam på hur din bil rör sig eftersom den automatiskt växlar mellan 2H och 4H. Om du känner att det inte fungerar för dig, byt till en annan modell.

4H vs. 4L: Vilken ska jag använda?

Du bör använda 4H om du kör på en snöig eller slaskig väg som orsakar en måttlig halka på dina däck. När du väl har fått lite grepp blir det lättare för din drivlina att byta tillbaka till antingen 2H eller vad som än är ditt vanliga körläge. Om väglaget är hemskt eller om du hamnar i kläm, först då bör du koppla in 4L för att ge dig ytterligare grepp. Som sagt, att köra i höga hastigheter i snö eller is rekommenderas aldrig och brukar resultera i att någon glider av vägen och smäller in i ett träd. Sist men inte minst, om du kör i snö eller is, är det viktigt att veta att 4H är för medelsnöiga förhållanden och 4L är bäst i extremt snöiga förhållanden.

 

Leave a Comment