BMW Brake Fluid (Οδηγός ειδικών)

Φρένο ή υδραυλικό, το υγρό είναι βασικό μέρος του συστήματος πέδησης και ένα όχημα δεν θα μπορούσε να σταματήσει χωρίς αυτό — τουλάχιστον όχι πατώντας το πεντάλ του φρένου.

Ως ιδιοκτήτης BMW, θα γνωρίζετε ήδη τη σημασία της σωστής συντήρησης του οχήματός σας, αλλά μπορεί να είναι εύκολο να παραβλέψετε κάτι σαν το υγρό φρένων, καθώς πολλοί οδηγοί απλά δεν είναι ενημερωμένοι για αυτό.

Αξίζει να γνωρίζετε αυτό το βασικό συστατικό που διατηρεί την BMW σας σε ασφαλή λειτουργία, επομένως συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα με τη λίστα μας με ερωτήσεις και απαντήσεις που καλύπτουν τα βασικά στοιχεία του υγρού φρένων.

Το υγρό φρένων BMW πρέπει να αλλάζει κάθε δύο χρόνια.

Με την πάροδο του χρόνου, το υγρό φρένων απορροφά την υγρασία από τον αέρα, μειώνοντας το σημείο βρασμού του.

Ένα υψηλό σημείο βρασμού είναι σημαντικό επειδή παράγεται πολλή θερμότητα μέσω της τριβής κατά το φρενάρισμα, και εάν αυτό κάνει το υγρό φρένων να φτάσει στο σημείο βρασμού του, θα εξατμιστεί και μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αστοχία του φρένου.

Ωστόσο, εκτός από το μειωμένο σημείο βρασμού, η υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία μπορεί επίσης να προκαλέσει διάβρωση στις γραμμές φρένων του αυτοκινήτου. Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα σημεία υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να αλλάζετε τακτικά το υγρό φρένων σας για να διασφαλίζετε την αξιοπιστία των φρένων σας.

Πώς μπορώ να ξέρω αν η BMW μου χρειάζεται υγρό φρένων;

Θα ξέρετε αν η BMW σας χρειάζεται υγρό φρένων, επειδή το αυτοκίνητό σας θα εμφανίσει μια προειδοποιητική λυχνία στο ταμπλό εάν το υγρό δεν αλλάξει στο συνιστώμενο διάστημα.

Οι νεότερες BMW είναι εξοπλισμένες με αυτό το εύχρηστο χαρακτηριστικό, αλλά αν το δικό σας είναι παλαιότερο μοντέλο, υπάρχουν άλλα σημάδια που πρέπει να προσέξετε, τα οποία μπορούν να υποδεικνύουν ότι ήρθε η ώρα για αντικατάσταση υγρού.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να σταματήσετε τη BMW σας και φρενάρισμα που δεν ανταποκρίνεται μετά το πάτημα του πεντάλ, οπότε αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά, αξίζει να πάτε το αυτοκίνητό σας σε έναν μηχανικό για να το ελέγξει.

Μπορεί η BMW να πάρει υγρό φρένων;

Οι BMW δεν απαιτούν ένα συγκεκριμένο, εξειδικευμένο υγρό φρένων μόνο για BMW, αλλά δεν μπορούν να πάρουν κανένα παλιό υγρό φρένων.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι υγρών φρένων και σε όλα εκχωρείται ένας αριθμός DOT ανάλογα με τις ιδιότητές τους. Το υγρό φρένων για μια BMW θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ως DOT 4, DOT 5 ή DOT 5.1 και θα πρέπει να έχει κανονικό ή χαμηλό ιξώδες.

Πόσο είναι το υγρό φρένων BMW;

Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί κατάλληλοι τύποι υγρών φρένων για μια BMW, αλλά μπορείτε να αγοράσετε 12 ουγγιές υγρού DOT 4 για 6-8 δολάρια και ένα γαλόνι μεταξύ 25 και 28 δολαρίων.

Το υγρό φρένων DOT 5 θα σας καθησυχάσει λίγο περισσότερο επειδή χρησιμοποιείται γενικά σε οχήματα υψηλών επιδόσεων λόγω του υψηλότερου σημείου βρασμού του. Για παράδειγμα, ένα μπουκάλι 12 ουγγιών σε έναν ιστότοπο κοστίζει πάνω από 14 δολάρια.

Ενώ η βαθμολογία DOT 5 ακούγεται ελκυστική αν σας αρέσει να οδηγείτε γρήγορα, είναι απίθανο το αυτοκίνητό σας να τη χρειαστεί. Ελέγξτε το εγχειρίδιο της BMW σας για να δείτε τι είδους υγρό φρένων χρειάζεται το αυτοκίνητό σας προτού αποφασίσετε ποιο θα αγοράσετε.

Πόσο κοστίζει η αλλαγή υγρού φρένων BMW;

Μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε οπουδήποτε μεταξύ 100 και 200 δολαρίων για να αλλάξετε το υγρό φρένων BMW σας, με την τιμή πιθανόν να κυμαίνεται ανάλογα με το μοντέλο του αυτοκινήτου σας καθώς και την τοποθεσία σας.

Για παράδειγμα, είναι δυνατό να βρεθεί μια εκτίμηση 114 $ για την αλλαγή του υγρού μιας BMW M5 του 2006, αλλά αυτό αυξάνεται σε σχεδόν 148 $ για μια BMW 328i του 2016.

Συνιστάται να αλλάζετε το υγρό φρένων σας από έναν επαγγελματία αντί να το κάνετε μόνοι σας, καθώς το υγρό είναι πιο δύσκολο να εργαστείτε από άλλα μέρη που μπορεί να έχετε αλλάξει μόνοι σας, όπως το λάδι ή το υγρό των υαλοκαθαριστήρων.

Επικοινωνήστε με έναν μηχανικό κοντά σας για μια πιο εξατομικευμένη εκτίμηση και ρωτήστε για αλλαγή υγρού φρένων.

Τι θα συμβεί αν δεν αλλάξετε το υγρό φρένων της BMW σας;

Εάν δεν αλλάξετε το υγρό φρένων της BMW σας, θα χάσει την αποτελεσματικότητά του καθώς απορροφά την υγρασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος βλάβης των φρένων και διάβρωσης των γραμμών φρένων.

Η αλλαγή του υγρού των φρένων στα κατάλληλα διαστήματα είναι επίσης σημαντική για να αποτρέψετε τη συσσώρευση υπολειμμάτων στο σύστημα πέδησης, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα του αυτοκινήτου σας να φρενάρει αποτελεσματικά εάν αφεθεί να συσσωρευτεί.

Χωρίς το σέρβις του υγρού φρένων στα κατάλληλα διαστήματα, διατρέχετε τον κίνδυνο τα φρένα να γίνουν λιγότερο αποκριτικά και λιγότερο αποτελεσματικά – κάτι που δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε απροσδόκητα ενώ οδηγείτε.

Εάν είναι το κόστος που σας αναστέλλει το σέρβις του υγρού φρένων, θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ακριβό στο μέλλον η ύπαρξη ενός διαβρωμένου συστήματος φρένων στα χέρια σας ή, χειρότερα, οι συνέπειες ενός φρένου που δεν αποκρίνεται.

Τι χρώμα είναι το υγρό φρένων BMW;

Τα περισσότερα υγρά φρένων των BMW θα είναι άχρωμα έως πορτοκαλί, αλλά μερικά μπορεί να είναι μωβ. Η διαφορά έγκειται στο τι το φρένο fτο υγρό είναι κατασκευασμένο από, με υγρά με βάση τη σιλικόνη που απαιτείται να είναι μωβ.

Μόνο τα υγρά φρένων με βαθμολογία DOT 5 έχουν βάση τη σιλικόνη, επομένως αυτό σημαίνει ότι οι άλλες κατηγορίες DOT (DOT 3, 4 και 5.1) πρέπει να είναι διαφανείς με κίτρινη απόχρωση.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω υγρό φρένων DOT 3 στην BMW μου;

Η BMW σας θα εξακολουθήσει να λειτουργεί εάν χρησιμοποιείτε υγρό φρένων DOT 3 σε αυτό, αλλά δεν συνιστάται και μπορεί να είναι ανησυχητικό για την ασφάλεια.

Μακροπρόθεσμα, θα καταλήξετε να σας κοστίσει πολύ περισσότερα χρήματα από τις πενιχρές οικονομίες που θα κάνατε αγοράζοντας το ελαφρώς φθηνότερο DOT 3 αντί του υγρού DOT 4 που προτείνει ο κατασκευαστής.

Εκτός από τα χρήματα, θέλετε επίσης να διασφαλίσετε ότι φροντίζετε σωστά τη BMW σας, ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις στην πορεία, όπως τα φρένα που δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Η Pentosin είναι μία από τις πολλές μάρκες υγρών φρένων, αλλά είναι κατασκευαστής πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM) της BMW για πολλά υγρά και χημικά.

Έτσι, ενώ το υγρό φρένων δεν έχει σχεδιαστεί ειδικά για BMW, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσει αποτελεσματικά στο σύστημα του αυτοκινήτου σας.

Μπορούν οι BMW να πάρουν υγρό φρένων;

Οι BMW δεν μπορούν να πάρουν κανένα είδος υγρού φρένων: συνήθως, απαιτούν χαμηλό ιξώδες, DOT 4 υγρό φρένων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις (για παράδειγμα, όταν αγωνίζονται στην πίστα) είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε ένα DOT 5 ή DOT 5.1- ονομαστικό υγρό φρένων.

Η μάρκα του υγρού φρένων δεν έχει τόση σημασία, εφόσον η βαθμολογία DOT του υγρού είναι κατάλληλη.

Πόσο διαρκεί το υγρό φρένων BMW;

Το υγρό φρένων BMW θα πρέπει να αλλάζει κάθε δύο χρόνια μόλις χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, αλλά μια κλειστή, σφραγισμένη φιάλη υγρού φρένων θα διαρκέσει επ’ αόριστον.

Μόλις ανοίξει όμως το δοχείο, το υγρό θα πάρει υγρασία από τον αέρα και έτσι θα είναι καλό μόνο για περίπου ένα χρόνο.

Πώς να επαναφέρετε το φως υγρού φρένων σε μια BMW;

Για να μηδενίσετε τη λυχνία υγρού φρένων σε μια BMW, ανάψτε την ανάφλεξη (χωρίς να εκκινήσετε τον κινητήρα) και κρατήστε πατημένο το κουμπί «επαναφορά χιλιομετρητή» κοντά στο ταχύμετρο μέχρι να εμφανιστεί το σύμβολο λαδιού ή μικροφίλτρου.

Αυτό θα σας οδηγήσει στο μενού σέρβις από όπου μπορείτε να επαναφέρετε τυχόν υπενθυμίσεις σέρβις και από εδώ συνεχίστε να πατάτε το κουμπί “επαναφορά” μέχρι να δείτε το σύμβολο του δοχείου φρένων — θα πρέπει να μοιάζει με κύκλο με κύματα στη μέση.

Μόλις δείτε αυτό το σύμβολο, πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί “επαναφορά” για περίπου πέντε δευτερόλεπτα μέχρι να εμφανιστεί το μήνυμα “Επαναφορά;” εμφανίζεται στην οθόνη, μετά αφήστε το κουμπί και πατήστε και κρατήστε πατημένο ξανά για άλλα πέντε δευτερόλεπτα.

Θα γνωρίζετε ότι η επαναφορά ήταν επιτυχής επειδή το φως πρέπει να αλλάξει χρώμα και το “Επαναφορά;” Το μήνυμα θα γίνει “OK” ή “Επαναφορά”.

Θυμηθείτε ότι πρέπει να εκτελέσετε αυτή τη διαδικασία μόνο αφού έχετε κάνει σέρβις στο υγρό φρένων σας. Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο έκανε πιο ξεκάθαρο τον κόσμο του υγρού φρένων BMW για εσάς και σας βοήθησε να κατανοήσετε λίγο καλύτερα τη BMW σας.

Πολλοί οδηγοί δεν γνωρίζουν τη σημασία του υγρού φρένων σε ένα όχημα και επομένως δεν τηρούν τις σωστές διαδικασίες συντήρησης, αλλά τώρα που είστε πιο σίγουροι για τα χαρακτηριστικά και τη σωστή χρήση αυτού του ελάχιστα γνωστού εξαρτήματος, θα μπορείτε να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας σε εξαιρετική κατάσταση.

Λάβετε υπόψη ότι όταν πρόκειται για το σέρβις του υγρού φρένων σας, είναι καλύτερο να το κάνετε από έναν επαγγελματία. Επομένως, εάν έχουν περάσει δύο ή περισσότερα χρόνια από τότε που αλλάξατε το υγρό φρένων της BMW σας, ίσως είναι καιρός να επικοινωνήσετε με έναν τοπικό μηχανικό για μια προσφορά.

Leave a Comment