Den “nästan” perfekta overlandriggen (A Reader’s Story)

Under de senaste månaderna har jag lärt känna Alex och Dmitri. När jag lärde mig mer om deras berättelse, frågade jag om de skulle dela med sig av sina erfarenheter och landrigg med alla här på Four Wheel Trends. Jag var fascinerad av deras berättelse och visste att andra skulle njuta av att veta mer. Alex och Dmitri reser för närvarande världen runt i sin Toyota Tacoma och driver sitt företag, Offroam (getoffroam.com) från vägen. Om du vill följa deras äventyr kan du hitta dem på Instagram och YouTube.

Den nästan perfekta overlandriggen

Att vara en overlander kräver viss medkänsla: vi är upptagna av föreställningen att våra riggar måste vara 100 % perfekta innan vi ger oss av på en resa. Ändå, när vi vågar ge oss ut på vägen, upptäcker vi ofta att det är fordonen som är långt ifrån perfekta, de som lokalbefolkningen använder för att göra det hårda arbetet, månad efter månad med tunga laster till avlägsna områden. Maj 2020 – när vi körde in i Big Sur var vi några minuter från vår vanliga campingplats. Det här var vår fredagstradition: packa ihop vår rigg, fylla den med läckra snacks och bege dig ut till de största hitsen av camping i Kalifornien, oavsett om det är kusten, de höga gamla Redwoods, Sierras eller öknen. Dels för en återställning, dels för att göra vår rigg redo för en världsturné.

Det här bygget är vårt fjärde. Vi försörjde oss på att driva ett äventyrsuthyrningsföretag från San Francisco som sedan övergick till produktverksamheten Offroam – och med visst självförtroende kan vi säga att det inte finns någon magisk formel för att bygga ut ett fordon. Varje rigg är en återspegling av ägarens drömmar om den typ av resa de vill ha – och viktigast av allt: varje konstruktion är en kompromiss. Eftersom vi vet det sätter vi bara ett kriterium för vår konstruktion: lastbilen måste vara villig och kunna åka vart vi vill.

Villig att gå var som helst

Villig att gå var som helst handlar om att ha friheten, och inte de senaste övre kontrollarmarna eller difflåsen. Denna frihet att bryta sig ur de gyllene handbojorna och programmera om oss själva. Vi frågade oss själva: hur mycket av vår nuvarande lön går till att generera nästa? Om det inte var för skrivbordsjobbet, skulle vi fortfarande bo där vi bor? Skulle vi bära samma kläder om det inte var för “status quo” som vi förväntades behålla? Villig att gå någonstans handlar inte alls om riggen; och det är poängen – riggen måste komma ur vägen för resan.

Vi har inte för avsikt att spendera de kommande två åren klistrade vid vår lastbil – i själva verket, när vi skriver detta, planerar vi att parkera vår Taco, flyga till Paris för att träffa våra vänner och tillbringa 2-3 månader på vägen genom Europa. Vad vi visste att vi inte ville ha var att spendera en förmögenhet på att bygga ett drömfordon för överlandning, det som skulle se ut som en del och kräva uppmärksamhet på vägen, men som också skulle få oss att överanstränga oss ekonomiskt och böja resan till dess vägar. Eller ännu värre: låt inte resan ske alls.

Kan gå var som helst

Om du inte har en 8×8 Amphibious Argo som verkligen kan gå dit du pekar den, håller vi oss till vägar. En del asfalterad, en del grus, en del knappt underhållna – men fortfarande vägar. Denna logik styrde oss bort från att överrotera på terrängkapacitet i vår rigg. För resan ville vi ha vilken enkel 4×4 som helst med en låg räckvidd, bra mängd fjädring nedåt & och en anständig mängd spelrum kommer att göra susen. Alla lagerbilar passar den här räkningen. Att kunna åka vart som helst handlar om att lämna resan så oplanerad som möjligt: att inte tvinga oss att hålla oss till campingplatser, eller att leta efter elektriska anslutningar, eller omväg mot vattenpåfyllningsstationer.

Och när vi väl kom dit vi ville tillbringa en dag, en natt eller mer: vi ville uppleva vad platsen hade att erbjuda. Och det innebar att vi var tvungna att vara ute så mycket som möjligt. Om vi ville vara inomhus, varför lämna då i första hand? Denna önskan eliminerade skåpbilar eller slutna husbilar – som tvingar dig att laga mat och därför vara inne. Istället tvingar vår rigg oss att vara utanför. Ja, vi “missar” smygcamping på Walmarts parkeringsplatser – och det är designat.

Byggnaden

Från och med september 2021 har vi rest från Taco på heltid i nästan fyra månader och upplevt många olika underklimat och tidszoner, inklusive Alaska och Yukon. Vår aning att gå med konstruktionen som skulle tillåta oss att spendera all vår tid utomhus lönade sig – vi är faktiskt utomhus hela tiden. Låt oss för ett ögonblick gå in i det snälla i vårt bygge. Overland Rig Build Idéer Den “nästan” perfekta Overland Riggen (A Reader’s Story)

Modulär eller inbyggd?

Redan från början hade vi ett dilemma – ska vi bygga ut insidan av husbilen med dedikerade möbler, eller ska vi hålla den modulär och istället montera bara kylen och ordna resten av våra saker i stapelbara aluminiumlådor. Till slut höll vi oss till våra principer. Insidan av vår husbil är helt modulär, baserad på en stapelbar och väderbeständig kombination av Zarges & AluBox aluminiumlådor. Det modulära tillvägagångssättet fungerar bra för en liten lastbil som vår – eftersom vi kan konfigurera om den baserat på dagens smak eller den specifika plats där vi vistas.

Lådorna, när de är ute ur lastbilen, fungerar som bordsytor eller trappor för att komma upp i husbilen. De enda två sakerna som är fastskruvade på lastbilen är Engel 45L-kylskåpet och en 6lb Worthington-propanflaska. Varje tum räknas: Eftersom vår rigg inte är en fullstor lastbil, visste vi att vi behövde få varje kvadrattum att tjäna ett syfte.

Kraft

Lastbilens kylskåp drivs av ett extra blysyra-marin BlueTop-husbatteri som är monterat på sidan inuti motorrummet. Batteriet laddas av lastbilens generator, när det spänningskänsliga reläet förenar det med startbatteriet, efter att det senare har laddats tillräckligt. Det är enkelt. Och det håller våra drycker svala i mer än 3 dagar. Vi är redo för solenergi men har ännu inte hittat någon anledning att installera panelerna eftersom vi tenderar att röra oss tillräckligt mycket för att hålla husets batteri laddat. Övrig elektronik består av flera CoolGear DC-DC-omvandlare som spottar ut 70W via USB-C Power Delivery för att hålla oss arbetande på vägen och vår elektronik laddad.

Vatten

Overland Rig Build Ideas water Den “nästan” perfekta Overland Riggen (A Reader’s Story) Vi har förmågan att bära 60L vatten, men brukar till slut bära 40L. Vattnet lagras i tre Sceptre jerryburkar. Den ena är ombyggd för att fungera med fotpump för en fristående tvättstation och den andra är manuellt pumpad för dricksvatten till te & kaffe. Den tredje Sceptern är utrustad med en rem – så att vi kan hänga den från husbilen eller ett träd – förvandla den till en omedelbar dusch. Sceptrar är modulära, vilket innebär att vi kan bära dem in i vilket kafé som helst eller i lokalens hus för att fylla dem. Det är också lätt att hålla dem rena och de är inte beroende av el för att pumpa eller filtrera vatten. Så undviker vi campingplatser och vattenpåfyllningsanläggningar och hittar tillräckligt med ström i ett litet husbatteri.

Kök

Det är vårt lägerkök som förtjänar den största shoutouten – eftersom det är en av de få redskap som har tjänat oss sedan våra 4×4-uthyrningsdagar, utan att någonsin ge oss problem. Kanz Outdoors-lådan som fungerar som vårt kök har en spis med dubbla brännare så att vi kan laga utarbetade måltider inte bara för oss, utan även för en stor grupp vänner, om vi skulle behöva. Av den anledningen har vi tillräckligt med bestick, tallrikar och koppar för minst 4 personer. Overland Rig Build Ideas kök Den “nästan” perfekta Overland Riggen (A Reader’s Story)

När vi campar med vänner blir vår kökslåda i centrum för uppmärksamheten – alla älskar läckra måltider tillagade utomhus! Vi har gjort allt från borsch till crepes i det köket och vi använder det varje dag, även om det bara är för att göra kaffe i vår franska press.Det fina med den kökslådan är dess mångsidighet – den lever vanligtvis på att vår baklucka svänger ut men den kommer också med fyra ben, så om vi behöver flytta bort den från lastbilen kan vi det.

Husbil

När det kommer till val av husbil gick vi med något som vi redan använt i vår tidigare hyrflotta. Efter att ha byggt flera gånger hade vi upplevt allt från softshell-tält till hardshell-tält till full-on lastbilscampare. En sak vet vi säkert: vi älskar vår baklucka och vi var inte redo att satsa på en fullstor husbil som skulle bli av med bakluckan, även om vi visste alla de uppenbara fördelarna med att ha en robust, skottsäker husbil som AluCab eller 4WheelCamper-lösningar. Det slutade med att vi körde till Bozeman, Montana, och installerade en Go Fast Camper – den är lätt och den låter oss behålla bakluckan och tvinga oss att vara ute, precis som vi ville.

Vi designade kring dess begränsningar – och har en dedikerad plats i lastbilsflaket för våra sängkläder. Vi var också tvungna att uppgradera tyget för att hålla Alaska-myggorna ute. Att vara ute hela tiden kräver vissa medel för att förhindra att dåligt väder kommer till oss. En 270 graders markis från AluCab var inte förhandlingsbar men vi behövde designa och bygga monteringsfästet för att det skulle fungera med vår GFC-husbil – så vi gjorde det och vi sålde det till och med ett tag. Nu, regn eller sol, vi är utomhus. Ett av våra huvudmål med denna konstruktion är att ha ett 99%-igt boende utanför. Allt i den här lastbilen är designat runt oss när vi hänger i naturen för det mesta, även om det regnar.

Overland Rig Build Idéer – offroad, overland, camping, lastbil, tacoma Det är anledningen till att vi skaffade husbilen som vi fick, så att alla lådor, inklusive kökslådan, bekvämt kan komma ut vid behov, för att vi ska kunna spendera mer tid utomhus. Om vädret skulle bli för obehagligt för att vara utomhus tar vi ut alla lådor, klättrar in i lastbilsflaket och myser ner där – vi kan till och med laga en enkel måltid med vår bärbara brännare som vi vanligtvis använder för backpacking.

Den största överraskningen!

Lastbilen får visserligen en del uppmärksamhet på vägen men den största överraskningen är att vi lyckades få in en 17 fots tvåmanskajak inuti. Designad 1902, skinn-på-ramen Klepper Aerius har adgav en otrolig ny dimension till vår resa – så att vi kan ta flerdagars kajakäventyr i Kanada och Alaska. Så, är vår 2000 Toyota Tacoma med ~250 000 mil på sin tredje vägmätare en perfekt rigg? Visst, eftersom det kommer att ta Alex och jag vart vi än är villiga att gå. Är hon defekt? Åh, ja – hon har minst lika många brister som hennes ägare och kanske är det därför det fungerar för oss.

Leave a Comment