Vad kan göra att en lastbil inte startar?

Ingenting är mer frustrerande än när du glider in i din lastbil på morgonen och motorn gnäller, nyckeln kommer inte att vridas och det förbannade startar helt enkelt inte. Om du är i en knipa och undrar varför din lastbil vägrar att starta, har du kommit till rätt ställe! Det finns många olika anledningar till att en lastbil kan ha problem med att starta. Det kan vara att batteriet är slut, ratten är låst, rotatorremmen behöver bytas eller flera andra saker. Som tur är är det saker som kan kontrolleras innan lastbilen behöver tas in. De potentiella problemen och problemen med en lastbil är oändliga men oroa dig inte eftersom det också finns gott om lösningar. Läs vidare för att lära dig några saker som kan vara fel med din lastbil, de flesta kan du ta hand om själv om du har kunskapen. Förhoppningsvis kommer dessa tips att förhindra dig från att göra en onödig resa till bilaffären.

Varför startar inte min lastbil? Problem och möjliga lösningar

Som nämnts ovan finns det dussintals anledningar till att din lastbil kan ha problem med att fungera vid ett eller annat tillfälle. Även om det utan tvekan är det sista du vill höra, är den goda nyheten att många av dessa problem kan vara mindre och vanligtvis inte kräver en mekanikers diagnos. Här är några saker att kontrollera innan du beger dig till bilaffären: Först till kvarn, kolla om du kan vrida på nyckeln. Om du inte kan, betyder det att ratten har låst sig. Detta är inte ett svårt problem att fixa för det mesta. Om du vippar lite med ratten fram och tillbaka kommer den oftast att frigöra sig och låta dig vrida om nyckeln en gång till. Du kan också prova att vicka på nyckeln för att se om det fungerar.

Om du vrider på nyckeln men ingenting på din instrumentbräda tänds, är det förmodligen ett tecken på ett dött batteri, vilket också är en relativt enkel lösning. Om du är som de flesta bilägare, har du startkablar i bagageutrymmet eller lastbilsflaket. Om du inte gör det kan den här upplevelsen vara ett tecken på att du borde investera i något! 103848150 l 1024×683 1 Vad kan göra att en lastbil inte startar?
Ta tag i en vän eller familjemedlem och be dem ta med sig sin bil. Fäst startkablarna till sin bil och sedan till din och starta bilen. Detta bör hjälpa batteriet att komma igång igen på nolltid.

Om du upptäcker att ditt batteri upprepade gånger dör på dig till den punkt där det blir en vanlig händelse, är det troligtvis ett tecken på att du behöver byta batteriet, vilket innebär att du måste ta det till en mekaniker. Om du misstänker batteriet bör du också kontrollera kablaget mellan batteriet och motorn. Det är möjligt att batteriet inte är urladdat, men att kablarna är skadade eller bortkopplade. Du vet att batteriet är bra om lamporna på instrumentpanelen tänds, så det borde signalera att du ska kontrollera anslutningen. Om din lastbil är en med fjärrstart och den inte startar, kanske du märker ett meddelande i informationscentret som säger att nyckeln inte hittas.

Detta kan innebära att din nyckelbricka långsamt tappar batterikraft och kan behöva bytas ut. Det är naturligtvis en enkel lösning. Sätt bara i några nya batterier så ska du vara så god som ny. Efter att du har kontrollerat var och en av dessa saker, bör du också kontrollera din lastbils vätskor (speciellt olja och styrvätska). Om din oljetank körs torr, kan detta orsaka allvarlig påfrestning på motorn och kan hindra trucken från att starta ordentligt. Kontrollera och se till att vätskorna är fyllda till rätt nivå och du kommer förmodligen att klara dig från den punkten och framåt.

I slutet av dagen, om du har kontrollerat och provat var och en av dessa saker och ingen av dem har fungerat, kan det bara vara dags att ta lastbilen till experterna och låta dem ta itu med det.Detta kommer att vara nödvändigt vid ett eller annat tillfälle, så oroa dig inte om du inte har kunnat diagnostisera din lastbils problem. Det är vad en mekaniker är till för!

Underhåll: Håll trucken i gott skick

Naturligtvis måste de flesta lastbilsägare möta sådana här problem någon gång och det är okej. Men om du vill undvika att gå till butiken så mycket som möjligt finns det vissa förebyggande åtgärder som kan och bör ske så regelbundet som behövs. Här är några underhållstips som varje lastbilsägare bör följa! Först och främst bör du alltid hålla din lastbils vätskor regelbundna. Som nämnts ovan kan brist på olja orsaka stor stress på din motor. Så också kan brist på styrvätska som gör att motorn snabbt brinner upp. Du kommer att veta om din styrvätskebehållare är låg eftersom din bil börjar gnälla varje gång du vrider på ratten. Se till att det inte händer! Ta din bil till affären ofta och få oljan byt och kontrollera styrvätskan. Du bör också göra samma sak för ditt oljefilter.

Oljebehållaren är benägen att bli förorenad med smuts, löv och bakterier. Byt oljefiltret så ofta som behövs för att förhindra att detta händer. Smutsig olja betyder dålig prestanda! Att trucken rengörs och inspekteras regelbundet är också nyckeln till att hålla den i gott skick. Skrubba ner din lastbil då och då för att förhindra yttre smuts från att ta sig till fordonets inre funktioner. Likaså bör du också ta in den för inspektion då och då. Lastbilar behöver kontroller av sina “läkare” precis som vi gör från vår. Slutligen, vrid däcken så ofta som behövs. Att ha dåliga däck är ett säkert sätt att få din lastbil incheckad i butiken med en mycket större kostnad än du förmodligen skulle ha gjort annars. Håll dig uppdaterad om alla behov hos din lastbil och det kommer att förhindra att du har små startproblem såväl som större problem i framtiden!

Leave a Comment